RETROGRADNI NEPTUN: Skrivene istine će izaći na videlo

Nazvana po bogu mora, Neptun, planeta duhovnosti, snova, nesvesnog, karme i svega mističnog, hrani vašu maštu, empatiju i kreativnost. Ali istovremeno zamagljuje vašu perspektivu, ponekad na način koji je zapravo prilično dobrodošao.

Iako planetarni retrogradni periodi zaista ne zaslužuju svu krivicu koju dobijaju, moguće je da je retrogradni Neptun, koji se dešava godišnje, razlog zbog kojeg se suočavate sa nekim surovim istinama. Čak i ako sebe ne smatrate beznadnim romantičarem, idealistom ili osobom čija je glava stalno u oblacima, teško je suočiti se s razumevanjem stvarnosti. Ipak, svakodnevni život je stresan — zar ne zaslužujemo da ponekad nosimo ružičaste naočare?

Neptun u Ribama

U astrologiji, Neptun je planet snova i iluzija i od 2011. godine se nalazi u znaku Riba, nad kojim vlada, gde će ostati do 2026. godine. 

To znači da smo u eri harmonične ribljeg energetskog uticaja, gde se snovi ostvaruju brzo i lako. Međutim, svake godine Neptun ulazi u retrogradno kretanje (kada se čini da se kreće unazad), i tada se magloviti veo diže na neko vreme, suočavajući nas sa hladnim, surovim realnostima. To vreme je pred nama.

Retrogradni Neptun 2024. godine, trajaće od 2. jula do 7. decembra i primetno će se poigravati sa našim emocijama i osetljivosti. 

Kada planete ulaze u retrogradno kretanje, imamo priliku da usporimo, pregledamo nedavnu prošlost i procenimo da li smo na pravom putu. Neptunov retrogradni period je kolektivne prirode, što znači da ne treba očekivati nagla lična iskušenja kao što je slučaj sa retrogradima Merkura ili Venere. Neptun je spoljni planet koji se kreće veoma sporo (oko 165 godina mu je potrebno da obiđe Sunce) i utiče na celokupne generacije, pa retrogradni Neptun često ima sličan uticaj na društvo u celini.

Spoj Neptuna i Riba je bogata, pozitivna kombinacija; ovaj položaj se naziva “domicilom” Neptuna kod astrologa (što znači njegovom matičnom bazom) i tamo njegova energija najbolje može da se razvija. Planeta i znak su povezani sa sanjarskim vibracijama koje inspirišu lepe iluzije, fantazije i kreativnost.

Međutim, senka te Neptunove energije u Ribama je nedostatak jasnoće gde se završava stvarnost, a počinje fantazija.

Neptunov retrogradni period u Ribama pruža nam priliku da razmotrimo gde možda previše mešamo te granice i gde treba da skinemo ružičaste naočare.

Neptun retrogradno omogućava da stvari vidimo onakvim kakve zaista jesu – da dignemo kosmičku kapuljaču naših snova i iluzija i pronađemo jasnoću. 

U ovom periodu, ako nešto deluje previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i nije. Neptunova magla će se naročito razbistriti u emocionalnim sferama života koje su karakteristične za Ribe, kao što su iluzije oko verovanja i vere.

Otkrivanje tih iluzija može doneti teške ili čak uznemirujuće istine i moguće je da se umesto suočavanja, okrenemo eskapističkim tendencijama. Preporučuje se da se redovno proveravamo i da tražimo podršku od onih u koje imamo poverenja, ako primetimo da skliznemo u tu teritoriju.

U suštini, Neptunov retrogradni period u Ribama je vreme kada treba da se duboko zagledamo u sebe i svoje iluzije, da bismo postigli jasniju sliku stvarnosti i da bismo se suočili sa svojim snovima na realan način.

Ipak, u 2024. ovaj uticaj Neptuna ostaje prilično umeren. Dopuštajući nam da se usidrimo u sadašnjosti, ovaj period od sredine godine do kraja godine takođe je odličan trampolin za izražavanje naših umetničkih talenata. Iskoristimo period retrogradnog Neptuna da dobro iskoristimo energije koje nam donosi ova planeta.