SNOW MOON: Poslednji puni mesec u zimskom periodu

Poslednji pun mesec u februaru, poznat i kao “snežni” mesec, osvetliće nebo počevši od petka uveče pre nego što dostigne svoju maksimalnu osvetljenost rano u subotu, a biće u znaku device. Snežni mesec, drugi pun mesec u godini, dolazi u vreme kada zima obično čvrsto vlada Severnom hemisferom.

Ovaj mesec se takođe smatra “mikro mesecom”, jer prolazi pored Zemlje na najvećoj udaljenosti u svojoj orbiti. Delovaće nešto slabije i manje veličine od tipičnog punog meseca, ali će ipak izgledati veliko i svetlo na našem noćnom nebu. 

To je posebno istinito tokom izlaska meseca blizu zalaska sunca, kada mesec izgleda posebno veliko dok se penje iznad horizonta zbog optičkih efekata.

Zašto se zove “snežni mesec”?

“Februarsko obično hladno, snežno vreme u Severnoj Americi donelo je punom mesecu ime snežni mesec”, piše Kraljevski muzeji Greenwich u Ujedinjenom Kraljevstvu, a “Olujni mesec i mesec gladi su druga uobičajena imena.”

Snežni mesec ima nekoliko alternativnih imena. U Južnoj Karolini, američki Indijanci ga nazivaju “prvim cvetnim mesecom” jer proleće obično počinje svoju godišnju avanturu ka severu.

Iako je februar zaista najsnežniji mesec u godini u Severnoj hemisferi, a moglo bi se tvrditi da je mesec ove godine loše imenovan, s obzirom na nedostatak snega u velikom delu Evrope.

Kao najkraći mesec u godini, februar je jedini koji ponekad uopšte nema punog meseca.

Šta još možete videti na nebu oko snežnog meseca?

Pored svetlog punog meseca, i drugi nebeski objekti će prirediti predstavu u narednih nekoliko dana. Planetarna konjunkcija koja obuhvata Veneru i Mars je vidljiva do subote. 

Space.com ukazuje da ih oba možete istovremeno videti koristeći teleskop za dvorište, iako su takođe jasno vidljivi golim okom. Da biste videli ovaj par, pogledajte na istok, nedaleko od horizonta, blizu izlaska sunca ili malo pre.

I tik iza punog meseca, fenomen zodijačke svetlosti može se videti na mestima koja su daleko od svetlosnog zagađenja. 

Počevši od ponedeljka, poželećete da gledate ka zapadu nakon sumraka, posebno kako mesec počinje da bledi.  Slaba svetlost koju pravi svemirska prašina sijajući na suncu proteže se od horizonta prema nebu i može se videti ili fotografisati posebno dobro tokom proleća i jeseni.