Bik – Sunčevi znaci, Linda Gudman

“Pazi na smisao a glasovi će se sami čuvati”. 

Moj prijatelj koji je svako mesto posetio barem dva puta, rekao mi je da nikada neće zaboraviti svoje prvo putovanje paro­brodom u Španiju. Jednog dana dok se na palubi divio prelepom prizoru, iz­nenada su u daljini izbili obrisi velike mase stena koja se veli­čanstveno uzdizala iznad plavog Mediterana. Neko je na brodu viknuo:”Pogledajte, stene Gibraltara”. Impresioniran prizorom, moj prijatelj je “škljocnuo” nekoliko slika za drugare kod kuće, a zatim se okrenuo ka jednom dosadnom tinejdžeru koji je ležao u stolici za sunčanje pored njega i nadahnuto, poetski primetio: “Zar nije prekrasno?! Talasi ih već vekovima zapljuskuju, oluje šibaju, vojske ih opsedaju, civilizacije nas­taju i propadaju, ali one večno stoje tu. Ništa ih ne može izmeniti, ništa ih ne može pomeriti”. Uz zevanje koje je pokazi­valo veliku dosadu, tinejdžer odgovori: “Da, podsećaju me na mog starog”. Njegov otac je rođen u maju.

Po tome ćete prepoznati Bika. To je prvi znak raspoznavanja. Najčešće se mogu naći na farmama, u bankama ili kancelarijama upravitelja imanja, međutim prilično često zauzimaju i druga mesta. Sigurno je da ćete se bar jednom susresti sa Bikom inženjerom, nekom film­skom zvezdom, službenikom, baštovanom, kraljem i kraljicom, odžačarom, mesarom i pekarom. Bika uvek možete prepoznati po njegovom nepokolebljivom ćutljivom stavu. Sve dok se bolje ne upoznate, najviše što budete izvukli iz njega biće: “Da, ne, hvala, doviđenja”, a često i “uh-oh”, što bi trebalo da znači “ne”. Ako u trenutku rođenja postoji uticaj Blizanaca, Ovna ili Strelca biće možda malo više hvalisav. Tipičan Bik ipak viševoli da postupa veoma oprezno i govori veoma umereno. Kao i stene Gibraltara, čvrst je i postojan i ništa ne može narušiti njegovo spokojstvo. Možete mu prosuti kofu vode na glavu, zapaliti drvce među prstima na nogama, udarati ga čvrsto stisnutih pesnica ili ga gledati hipnotičkim pogledom i vikati “iz petnih žila”, on neće odstupiti ni santimetar.  Kada se jednom odluči, on se mirno i čvrsto uhvati za to, isturi svoju prilično uočljivu bradu, raširi nozdrve i zabaci uši. On retko kad juri i jednostavno želi da ga ostave na miru. Nemojte mu smetati i on će biti zadovoljan. Ako vršite pritisak, postaje tvrdoglav. Ako ga gurate suviše grubo i dosađujete mu previše, budite spremni na žestoke izlive besa. Mesecima i go­dinama je u stanju da održava perfektno ravnotežu i samokontrolu, udišući opojni miris cveća i ignorišući sve šumove oko sebe. Jednog dana neko će staviti “jednu slamku previše”. Tada počinje da duva, rije zemlju, oči mu se sužavaju i sledi ek­splozija. Sklanjajte mu se sa puta što brže možete i spašavajte život. Temperament Bika je retko kad impulsivan, ali kada se on jednom razjari, na svom putu može da uništi sve što mu se ispreči, uključujući i opasnu Škorpiju. “Uništavanje” nije prava reč. “Razaranje” bi više odgovaralo. Proći će neko vreme pre nego što se prašina ne slegne i mir ponovo ne povrati.

Ponekad Bikovi mogu tako da se kontrolišu, pa im se takav izliv besa događa samo jednom ili dva puta u toku celog života. Čak se i veoma temperamentnim Bikovima to dešava najviše dva puta godišnje. Ipak, upamtite da on nije u stanju da se kontroliše i da njegov gnev nema granice.

Muškarci rođeni u maju najčešće konstitucijom zaista i podsećaju na Bikove a žene se odlikuju neshvatljivom i neodređenom tromošću. Njihov pogled je vedar i bistar ali nepokolebljiv. Kreće se graciozno nemarno, ali njeni pokreti ipak otkrivaju skrivenu snagu. Kao i kod muškaraca, vrat je često debeo i muževan, a ramena, prsa i leđa su široka i snažna. U celini celokupna konstitucija tela je proporcionalna bez obzira da li je osoba visokog ili niskog rasta. Uši su obično male i priljubljene uz glavu. Jelo polako žvaći i uglavnom uvek imaju odličnu probavu.  Kod nekih ćete možda zapaziti i pramen kose (koji podseća na loknu na čelu Bika) ili jedan uvojak na sredini čela. Većina osoba rođena u ovom znaku ima prirodno kovrdžavu ili talasastu kosu. Boja kose, očiju i tena je obično tamna.

Naravno, nemojte očekivati da će baš svaki podanik ovoga znaka u potpunosti odgovarati opisu.  Tačno je da su to često krupne osobe i često ih opisuju kao debele ili debeljuškaste. Ako se koncentrišete samo na ovaj tip osoba, promaći će vam mršavije osobe, a važno je da i njih uvek na vreme prepoz­nate. Kako ćete reagovati kada uključite televizor i u kas­nom noćnom programu ugledate Bing Krozbija, Fred Astera ili Garija Kupera? Ne dajte da vas zavarava lakoća pokreta Ribe i vazdušasti šarm Blizanaca, jer je Fred Aster ipak pravi, pravcati Bik. I pored uticaja drugih planeta, on je Bik.

Bik se može pohvaliti dvema vrlinama: strpljenjem i osećanjem za pravdu. Puno ljudi rođenih u ovom znaku može godinama da podnosi emocionalno i fizičko maltretiranje bez i jedne jedine reći. Što mu je teže, tim više nalazi snage da izdrži. Njegova odanost prijateljima i porodici je često neshvatljiva. Mnoge osobe u ovom znaku zaslužuju zlatne medalje za hrabrost za životne udarce koje su stoički podnele a koji bi mnoge druge ljude već odavno uništili. Ipak, upamtite, oni su tvrdoglavi. 

Sad reč-dve o novcu. Bik i novac skoro uvek idu zajedno. Nije baš svaki Bik milioner, ali nećete naći baš puno njih koji čekaju u redu za besplatnu porciju hrane. Bik voli da svoje kraljevstvo gradi polako i sigurno. Počinje obično sa solidnom bazom koju vremenom polako nadograđuje, dok ne stvori sig­uran posao i poveći račun u banci. Čudno je da Bikovi pod­jednako vole da akumuliraju moć kao i ušteđevinu, jer im to jednostavno stvara zadovoljstvo. Često akciju   prepuštaju potčinjenima. Saznanje da je moć u njegovim dolarima do­voljno je da mu pruži sigurnost.

Zašto bi se on zamarao “držeći sve konce u svojim rukama”? Za to su kao stvoreni Jarac i Rak, a on za to vreme udiše opojan miris cveća ili “baca oko” na neku lepu devojku.  Dovoljno je što svi znaju ko je vlasnik li­vade. Pre ili kasnije novac uvek nađe put do njega i prati ga ka da je lepkom zalepljen. Bik ceni svoj novac i sve što poseduje, baš kao i svoju porodicu, ali nije škrtica. Njegovo velikodušno srce i otvoreni džepovi stoje uvek na raspolaganju njegovim prijateljima kada im je pomoć zaista potrebna. 

Lepe slike i skladna muzička dela, ostavljaju na njega veliki utisak. Svaki Bik nosi u sebi Venerinu ljubav prema umetnosti i muzici, pa makar i na taj način što čuva staru ploču Karuza ili u rublju drži razglednicu sa nekom Van Gogovom reprodukcijom. Mnogi od njih i divno pevaju.  Neki se muzikom bave profesionalno, a drugi pevuše u kadi punoj mirišljave sapunice, sanjareći o zlatnoj budućnosti. Na neki način muzika uvek nalazi mesto u njihovim životima, a slikanje ili crtanje mogu da im postanu profesionalno opredeljenje ili hobi. Senzibilne Bikove smiruju boje neba. Sve nijanse plave un­ose mir u njihove emocije. Isti efekat imaju roze i ružičasta, ali nikako crvena, kako to neki tvrde. Smiruju ih takođe i sve nijanse zelene i smeđe boje. Savršeno im odgo­varaju zelene novčanice i kuća od kamena smeđe boje. Ništa nije malo kada je Bik u pitanju. Svejedno je da li se to odnosi na njegovu postojanost u ljubavi ili sposobnost da stvori bogatstvo. Njegov metal je bakar koji je odličan provod­nik elektriciteta i toplote i vremenom dobija blistavu lepotu. Pustite nervozne i razdražljive osobe da se bore za prvo mesto. Čvrstom karakteru Bika nije potreban putokaz do sigurnosti koju traži. Pre ili kasnije, uspeh će doći i on će ga spremno dočekati.

Daleka Venera mu je podarila ljubav prema luk­suznim stvarima i on skupo plaća sve svoje blago i čuva ga ceo život. Pa ipak, on je zakleti neprijatelj razbacivanja novca I ekstravagantnosti. Njegov dom je njegov zamak i nikome ne dozvoljava da pomuti njegov mir. Bik je miran kao vreme koje teče, nedokučiv kao tamna šuma, ali ima snagu koja pokreće planine.

Poznate ličnosti rođene u znaku Bika: Johannes Brahms Catherine, Gary Cooper, Salvador Dali, William Shakespeare, Queen Elizabeth II, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Sigmund Freud, Stephen A. Douglas, William R. Hearst, Audrey Hepburn, Sugar Ray, Robinson, Bertrand Russell, Orson Welles, Vladimir Nabokov, Robespierre, Barbra Streisand i naravno Vaš ljubazni bankar.

Izvor: Linda Gudman, Sunčevi znaci, 1996.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.