Koja je razlika između solarne i natalne karte?

Sigurno ste već čuli za natalnu kartu, ali da li vam je poznat koncept solarne karte – odnosno Sunčevog Povratka? Dijagram Sunčevog Povratka zaista je fascinantan alat koji astrolozi koriste kako bi dobili uvid u teme i energije koje će uticati na pojedinca tokom naredne godine.

Dakle – vreme je da naučimo dvije nove definicije.

Šta je to “povratak”, a šta Solarni Povratak?

Kada posmatrate svoju natalnu (ili rođenu) kartu, primetićete da se ne samo planete i svetionici (mesec i sunce) nalaze u određenim znakovima i kućama, već su takođe kodirani sa tačnim stepenima i minutima znaka u kojem se nalaze. 

Na primer, u najosnovnijim astrološkim pojmovima, moj sunčev znak jmože biti Devica. Ali konkretno, moje sunce je na 13 stepeni i 12 minuta Device. Kada se bilo koja planeta ili svetionik vrati na tačne stepene i minute znaka u kojem ste rođeni, to se naziva “povratkom”.

Frekvencija vaših povrataka zavisi o tome koliko brzo ili sporo nebesko telo prolazi kroz zodijak. Mesec (evo informacija o vašem mesečevom znaku), na primer, traje 28 dana da završi svoj ciklus kroz sve 12 znakova, pa imate lunarni povratak otprilike jednom mesečno. Drugo nebesko telo, Saturn, planeta zadatka, traje otprilike 29 godina da završi svoj ciklus, pa vaši Saturnovi povratci nastaju kad imate otprilike 29, 60 i 90 godina. Sa druge strane, sunce traje godinu dana da završi svoj ciklus, pa imate solarne povratke svake godine, obično unutar dana ili dva od vašeg stvarnog rođendana. Nekim godinama to može biti na vaš stvarni rođendan, a nekad dan pre ili dan posle.

Soamim tim, solarna karta, Sunčev Povratak ili Dijagram Sunčevog povratka predstavlja u stvari vaš godišnji horoskop.

Zašto je bitna solarna karta?

Kao što smo već rekli, solarni povrati se dešavaju kada Sunce dostigne svoj tačan natalni položaj, obeležavajući rođendan pojedinca svake godine. Solarni povratni dijagrami pružaju trenutni prikaz godine unapred, ističući glavne teme i potencijalna iskustva koja mogu oblikovati naše živote tokom tog perioda.

Naglasak na mestu Sunca u različitim kućama i njegovim aspektima u dijagramu Sunčevog Povratka pruža trenutni prikaz ključnih oblasti fokusa i potencijalnih iskustava tokom predstojeće godine.

Kuće predstavljaju različite aspekte života, poput identiteta, partnerstava, karijere itd. Položaj Sunca u određenoj kući sugeriše gde je verovatno da ćete zračiti ili usmeriti svoju energiju tokom te specifične godine.

Upoređivanje dijagrama Sunčevog Povratka sa natalnim dijagramom dodaje još jedan sloj dubine analizi. Položaj Ascendenta u dijagramu Sunčevog Povratka, kao i eventualne planete, pružaju dodatne informacije o energijama i oblastima života koje mogu biti značajne tokom nove sunčeve godine.

Šta vam sve vaša solarna karta može reći?

Umesto da vam rođendan bude dan koji dolazi i prolazi, oslonite se na svoju solaru kartu kako biste saznali nešto o tome šta vas očekuje u narednoj godini.

Ovaj snimak neba u trenutku kada sunce dostigne tačne stepene i minute znaka u kojem ste rođeni govoriće o temama kojima upravlja sunce – na primer, vašom vitalnošću, samopouzdanjem, interesovanjima, ali i izazovima i kako ćete sprovoditi svoju volju – sve do sledećeg povratka.

Evo nekoliko ključnih detalja na koje treba obratiti pažnju prilikom posmatranja svoje solarne karte:

1. Pozicija sunca. 

Naravno, ono je u istom tačnom položaju kao i kada ste rođeni; međutim, ne mora nužno biti u istoj kući ili praviti iste uglove prema drugim planetama i svetionicima. (Podsetnik: Svaki horoskop je podeljen na 12 kuća, pri čemu svaka vlada drugom oblašću života – i svaka je upravljana jednim od 12 znakova.) Možda je bilo u vašoj drugoj kući prihoda kada ste rođeni (zdravo, to sam ja, svesni radoholičar), ali u vašoj godišnjoj karti, može biti u sedmoj kući partnerstva, što ukazuje da ćete ove godine biti fokusirani na jedan-na-jedan odnose.

2. Aspekti sunca prema drugim planetama

Takođe ćete želeti videti kako sunce reaguje na druge planete i svetionike. Ako se sunce druži s Venerom, planetom ljubavi i lepote, znate da je ovo godina fokusirana na odnose. Ako je u opoziciji s Marsom, planetom akcije, bićete veoma asertivni i takmičarski tokom narednih 12 meseci.

3. Podznak

Znak na ascendentu govori o tome kako ćete pristupiti svetu u narednoj godini. Na primer, ako imate izraženi fiksni vatreni znak Lava na ascendentu, možda ćete se osećati kao ambiciozna osoba i prosperirati na luksuznim iskustvima (kao što su odmori na pet zvezdica na plaži) i vreme provedeno u centru pažnje. Ili ako je ascendent u suprotnom (ili sestrinskom) znaku – u ovom slučaju, čudnom fiksnom vazdušnom znaku Vodolije – možda ćete biti fokusirani na tehnologiju, prioritetima humanitarnim naporima i više vremena provoditi sa grupama prijatelja.

4. Planeta koja vlada ascendentom karte 

Svaki znak “vlada” jednom – ili u nekim slučajevima, dve – planetom(s), koja pokreće osnovnu svrhu i energiju znaka. Na primer, i Blizanci i Devica vode Merkur, što ih čini superkomunikatorima. Razmotrite vladara ascendenta u solarnoj karti.

Šta nam govori natalna karta?

Natalna karta i solarna povratna karta pružaju različite informacije, ali njihovo međusobno upoređivanje može doprineti boljem razumevanju kako se astrološki faktori manifestuju tokom određenog perioda.

Evo nekoliko ključnih aspekata koje možete razmotriti prilikom upoređivanja natalne i solarnog povratka.

Osveženje natalne karte

Prvo, razmotrite svoju natalnu kartu kao osnovnu tačku. Natalna karta pruža uvid u vaše osnovne karakteristike, potencijale i izazove tokom celog života.

Proučite položaj vaših planeta, kuća i aspekata u natalnoj karti kako biste razumeli osnovne teme vaše ličnosti, ljubavi, karijere, porodice itd.

Analiza solarnog povratka

Zatim, fokusirajte se na solarnu povratnu kartu. Ova karta pruža uvid u ključne događaje i teme koje će dominirati vašim životom tokom naredne godine.

Pogledajte gde se sunce nalazi u solarnoj karti, kao i njegove aspekte sa drugim planetama, položaj ascendenta, vladara ascendenta i druge važne faktore.

Upoređivanje sunčevih pozicija

Poredite pozicije sunca u natalnoj i solarnoj karti. Ovo može ukazati na ključne oblasti života koje će biti naglašene tokom godine.

Ako sunce u solarnoj karti padne u istu kuću kao u natalnoj karti, to može naglasiti kontinuitet u određenoj oblasti života.

Poređenje aspekata

Razmislite o aspektima koje sunce pravi sa drugim planetama u obe karte. Ovi aspekti ukazuju na dinamiku i energetiku koja će biti prisutna u vašem životu tokom naredne godine.

Analiza ascendenta i vladara ascendenta

Proučite ascendente u obe karte. Ako se promeni znak ili kuća, to može ukazivati na promene u pristupu svetu i naglasiti određene aspekte vaše ličnosti.

Razmislite o planeti koja vlada vašim ascendentskim znakom i njenom pozicijom u solarnoj karti. To može pružiti dodatne informacije o dominantnim temama u godini.

Uzimanje u obzir tranzita

Uporedite solarnu kartu sa trenutnim tranzitima, posebno sa tranzitima prema natalnoj karti. Ovo može dodati dublje razumevanje kako se planetarne energije prepliću tokom godine.

Prilagođavanje životnih strategija

Na kraju, koristite ovo upoređivanje kako biste prilagodili svoje životne strategije. Ako vidite da su određene oblasti naglašene u oba grafička prikaza, možete bolje razumeti kako se pripremiti ili iskoristiti prilike.

Važno je naglasiti da je astrologija interpretativna veština, i dok astrološki faktori mogu pružiti uvid, vaša slobodna volja i lična iskustva takođe igraju ključnu ulogu u oblikovanju vašeg života.

Izvor: Redakcija, Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.