ASTRO PRIČE II: Evo kako je nastalo 5 legendarnih sazvežđa

U ovom tekstu, pisali smo kako je nastalo 5 najpoznatijih sazvežđa, a budući da vam se veoma dopao, odlučili smo da prikupimo još 5 sjajnih priča. Nastatavite čitati i saznajte zajedno sa nama kako su nastala sledeća sazvežđa: Blizanci, Ribe, Vodolija, Herkul i Kasiopeja. 

Za Grke su zvezde bile način za čuvanje narodnih priča i mitologije. Slike prikazane u njihovim sazvežđima predstavljaju junake i čudovišta koji su dobili mesto među zvezdama kao počast za svoje podvige na Zemlji. 

1. Vodolija

Vodolija je jedno od 12 sazvežđa Zodijaka i smeštena je između Jarca i Riba.

Vodoliju je prvi put zabilježio grčki astronom Ptolomej u drugom veku, što je čini jednom od najstarijih i najvećih dokumentovanih sazvežđa.

Uprkos svojoj veličini, ovo sazvežđe može biti teško vidljivo golim okom jer nema posebno svetlih zvezda koje se u njemu ističu.

Vodolija je smeštena blizu drugih sazvežđa povezanih sa vodom – Cetus (kit), Ribe, Delphinus (delfin) i Eridanus (reka) – u onome što se često naziva vodeni ili morski dio neba.

Ime Vodolije znači “nosilac čaše” ili “nosilac vode” na latinskom jeziku. 

U grčkoj mitologiji, sazvežđe predstavlja Ganymeda, zgodnog mladića prema kome je Zevs osećao jedan vid privlačnosti. Prema predanju, Zevs ga je doveo na Olimp gde je služio kao nosilac čaše bogovima i dobio večnu mladost.

Ovo sazvežđe se može videti u proleće na južnoj hemisferi i jesen na severnoj hemisferi.

2. Blizanci 

Blizanci su jedno od sazvežđa Zodijaka i smešteni su na severnom nebu.

Ovo sazvežđe predstavlja blizance Kastora i Poluksa u grčkoj mitologiji.

Majka blizanaca, spartanska kraljica Leda, bila je zavedena od strane Zevsa, koji je posetio kraljicu u obliku labuda. Ostala je trudna s besmrtnim Poluksom i Helenom (koja je kasnije postala legendarna Helena iz Troje), a ujedno i sa Kastorom i Klimenestrom.

Prema priči, oba para blizanaca su rođena iz jednog jajeta, samo što je otac prvog para blizanaca Zevs, a otac drugog para njen muž, kralj Tyndareus.

Kastor i Poluks su bili veoma bliski, iako je Kastor, kraljev sin bio smrtan. 

Jednog dana, potukli su se zbog dvije devojke sa drugim parom blizanaca i Kastor je bio smrtno ranjen. Poluks je molio svog oca Zevsa da podeli svoju besmrtnost sa bratom i Zevs je pristao. Obojicu ih je zajedno stavio na nebo kao sazvežđe Gemini.  

3. Kasiopeja

Sa prepoznatljivim oblikom “W” koji tvore pet svetlih zvezda, Kasiopeja je jedno od najlakše prepoznatljivih sazvežđa na noćnom nebu severne hemisfere.

Sazvežđe je nazvano prema arogantnoj kraljici Kasiopeji iz grčke mitologije, ženi kralja Kefeja iz Etiopije.

Prema legendi, Kasiopeja se hvalila da je njena ćerka Andromeda lepša od morskih nimfi zvanih Nereide. Njena tvrdnja je razljutila Posejdona, boga mora, koji je poslao morsko čudovište zvano Ketus da uništi kraljevstvo ako kralj i kraljica ne žrtvuju svoju ćerku.

Kralj i kraljica su morali pristati i ostavili su princezu Andromedu, zavezanu za stijenu kao plijen za zvijer. Ipak, u tom trenutku je naišao Persej, poznati junak, koji ju je spasio, ubio zvijer i na kraju oženio.

Kasiopeja, Kefeje i princeza Andromeda su svi uzdignuti na nebo kao zvezde, a samo je Kasiopeja podnela poniženje – prisiljena je kružiti oko Severnog nebeskog pola na svom prestolu, provodeći pola svog vremena naglavačke, držeći se kako ne bi pala.

Kasiopeja se može pronaći visoko na severoistočnom nebu u oktobru, nedaleko od Polaris, Severne zvezde.

4. Herkul

Takođe poznat kao Herakle, i prava ikona u drevnoj grčkoj mitologiji, Herkul je možda bio najpoznatiji junak u pričama iz prošlosti, zahvaljujući svojim podvizima koje su se proširili sve do antičkog Rima.

Polubog sa neverovatnom snagom, Herkulu je dodeljeno 12 naizgled nemogućih zadataka kako bi iskupio zločin koji je počinio. Koristio je svoju moć, hrabrost i veštinu da bi uspešno završio svih 12 zadataka i kao nagradu Zevs ga je okovao u zvezde.

Mnogi od Herkulovih osvajanja takođe su postavljeni među zvezde, kao što su Lav, Zmaj i Hidra, morsko čudovište. 

5. Ribe

Ekvatorsko sazvežđe Ribe ima oblik dvije ribe povezanih snopom zvezda.

U naporu da pobegnu od čudovišta koje je poslano da napadne Olimp – dom bogova – boginja ljubavi Afrodita i njen sin Eros pretvorili su se u ribe kako bi pobegli u rijeku Eufrat.

Povezali su svoje repove zajedno s konopcem kako ne bi izgubili jedno drugo, a najsvetlija zvezda sazvežđadobila je ime Kullat Nunu, što znači “vez ribe”, zbog svog mesta u sazvežđu.

Ukoliko niste čitali prvi dio priča o sazvežđima, pronađite ga na ovom linku.

Izvor: Redakcija, Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.