ASTRO PRIČE: Evo kako je nastalo 5 legendarnih sazvežđa

Civilizacije dolaze i odlaze, neke traju samo decenijama dok druge opstaju stotinama godina. No ono što se retko menja, barem po ljudskim merilima vremena, jesu zvezde iznad nas.

Prošle kulture često su povezivale tačkice različitih zvezda na različite načine – predstavljajući njima sve, od mitova stvaranja do legendarnih likova i božanskih životinja, u zavisnosti od dela sveta.

Neke od tih kulturnih referenci datiraju hiljadama godina unazad, a moguće je da su još i starije. One predstavljaju rane primere ljudske preokupacije simbolizmom u svetu oko nas, kao i to kako su čak i izrazito različite kulture ponekad tumačile nebo na slične načine.

Na primer, za Grke su zvezde bile način čuvanja folklora i mitologije. Slike prikazane u njihovim sazvežđima predstavljaju junake i čudovišta koji su dobili mesto među zvezdama kao počast za svoja dela na Zemlji.

Nastavite čitati kako biste otkrili priče o nekim od najpoznatijih sazvežđa, kao i neke savete za prepoznavanje istih na noćnom nebu.

1. Orion “The Hunter”

Sazvežđe Orion nosi ime po Orionu lovcu iz grčke mitologije.

Smešteno na nebeskom ekvatoru i sastavljeno od svetlih mladih plavih divova ili superdivova, što je jedno od najprepoznatljivijih i najuočljivijih sazvežđa na nebu i može se videti širom sveta.

Prema mitologiji, Orion je bio darovit lovac i sin Posejdona. Proglasio se najvećim lovcem na svetu, što je razljutilo Heru, ženu Zevsa, koja je poslala škorpiona da ga ubije.

Zeus je iz saučešća postavio Oriona na nebo.

Orionov pojas uključuje tri najizraženije zvezde u sazvežđu: Alnilam, Mintaka i Alnitak. Betelgeuse, druga najsvetlija zvezda u Orionu, označava desno rame lovca, dok Bellatrix predstavlja levo rame. Mlečni put u Orionovom maču deluje kao središnja “zvezda” i visi s Orionova pojasa. Na nebu, Orion je prikazan kako se bori protiv bika Taurusa s štitom i kopljanom.

Može se pronaći na jugozapadnom nebu ako se nalazite na severnoj hemisferi ili na severozapadnom nebu ako se nalazite na južnoj hemisferi.  

2. Pegasus

Pegaz je jedno od najistaknutijih sazvežđa na severnom nebu. Spominje ga astronomom Ptolemejem tokom 2. vijeka, a dobilo je ime po krilatom konju iz grčke mitologije. Najsjajnija zvezda u sazvežđu je Epsilon Pegasi, koja čini nos stvorenja.

Pegaz je pripadao Posejdonu, bogu mora, potresa i oluja. U borbi između Perseja i Meduze, Perzej ju je porazio i odrubio joj glavu -krilati konj “izronio”je iz njene krvi.

Pegaza je ukrao junak Belerofont uz pomoć Atine i Posejdona. Pegaz je dopustio Belerofontu da ga jaše kako bi porazio čudovište Himeru. Međutim, Belerofont je kasnije pao s leđa stvorenja pokušavajući doseći Olimp. Nakon nekog vremena, Pegaz je bez jahača stigao do Olimpa i Zevs ga je pretvorio u poznato sazvežđe. Pegaz je takođe bio poznat po tome što je donosio grmljavinu i munje Zevsu kad god mu je bilo potrebno.

Na sjevernoj hemisferi, sazvežđe Pegaza može se videti visoko na nebu od kraja ljeta do jeseni. Ako se nalazite ispod ekvatora, tražite Pegaza od kasne zime do proleća.

3. Ursa Minor i Ursa Major (Veliki i mali medved) 

Veliki Medved je uvek vidljiv na severnoj hemisferi i jedan je od najprepoznatljivijih zvezdanih uzoraka na nebu.

Prema grčkoj mitologiji, Zevs se zaljubio u mladu nimfu zvanu Kalisto. Hera, Zevsova supruga, bila je ljubomorna i pretvorila Kalistu u medveda.

Dok je bila u obliku životinje, Kalista je naišla na svog sina Arkasa, ali on nije prepoznao medveda kao svoju majku i pokušao ga je ubiti. Zevs je potom pretvorio Arkasa takođe u medveda i stavio Kalistu (Veliki Medved) i njenog sina (Mali Medved) trajno na nebo.

Veliki Medved se najbolje vidi tokom aprila.

Mali Medved, poznat je po tome što sadrži Polaris, Severnu zvezdu.

4. Taurus (bik)

Sazvežđe Bik, jedno je od najstarijih i najprepoznatljivijih sazvežđa. Pokriva površinu od preko 797 četvornih stepeni i najpoznatije je po svojoj gigantskoj crvenoj zvezdi nazvanoj Aldebaran. Ona predstavlja desno oko bika i najsjajnija je zvezda u sazvežđu, kao i 14. najsjajnija zvezda na nebu.

U grčkoj mitologiji postoji nekoliko priča koje uključuju bika. U najpoznatijoj, Zeus se pretvorio u belog bika s zlatnim rogovima nazvanog Taurus nakon što se zaljubio u feničansku princezu Europu. Iskoristio je tu prerušenost da Europu odvede na svojim leđima na Krit.

Sazvežđe Bika je prilično jednostavno pronaći zahvaljujući svetloj zvezdi Aldebaran i istaknutom obliku slova “V” koji predstavlja glavu i rogove bika. Najvidljivije je u junu.

5. Devica

Devica je najveće sazvežđe zodijaka i drugo najveće sazvežđe generalno.

Smatra se personifikacijom Persefone, kćeri Demetre, boginje žetve.

Prema grčkom mitu, Zemlja je doživljavala večno proljeće sve dok sudbonosnog dana bog podzemlja Had nije oteo Persefonu, devicu proleća.

Demetra je bila toliko ožalošćena gubitkom da je napustila svoju ulogu boginje plodnosti. U nekim delovima sveta zima je pretvorila krajolik u ledenu pustoš, a drugde je sunce spalilo zemlju i uništilo žetvu.

Srećom, Zevs, kralj bogova, intervenisao je i insistirao da Had vrati Persefonu Demetri. Ipak, Bog podzemlja prevario je Persefonu tako što joj je dao nar, znajući da će ga pojesti na putu kući. (ko pojede hranu iz podzemlja mora se vratiti u njega)

Persefona se vratila majci, ali zbog toga što je pojela nar, kažnjena je i vezana da se četiri meseca svake godine vrati u podzemlje.

Sa severne hemisfere, sazvežđe Device može se videti u ranim jutarnjim satima leti.

Nadamo se da su vam se dopale ove priče jer vam uskoro donosimo i nastavak!

Izvor: Redakcija, Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.