8 činjenica o astrologiji koje sigurno niste znali

Mnogi danas vjeruju da je astrologija banalnost, da znak pod kojim smo rođeni i nema neke veze sa našim žvotima, ali ćemo često čuti „ako dobro poznaješ astrologiju, kaži mi koji je moj horoskopski znakˮ; međutim, ništa u životu nije crno–bijelo, te tako ne možemo ni astrologiju svesti samo na znak i kompatibilnost Zodijaka.

Živimo u vremenu kad sve više raste interesovanje za spiritualno, duhovno, magično. Čovjeka sve više privlači istraživanje sopstvenog bića preko svemira tako širokog, prostranog, i opet jednako kompleksnog i neistraženog kao što je i on sam. Nije novost da su se i naši preci bavili i služili astrologijom hiljadama godina ranije. U nastavku vam donosimo zanimljivosti koje sigurno niste znali, a tiču se baš astrologije.

1. Političari kao veliki ljubitelji astrologije

Za astrologiju nije zainteresovan samo običan svijet, istorija je potvrdila da su je poštovali, a i danas je uvažavaju oni koji direktno utiču na naše živote svojim djelovanjima – političari. Zanimljiva činjenica je da je američki predsjednik Ronald Regan prije svakih izbora i važnih odluka imao konsultacije sa svojim astrologom. Ruzvelt je otišao korak dalje, te je u svom kabinetu imao uramljen crtež svoje natalne karte.

2. Astrolozi su predvidjeli pandemiju

Ne možemo nikad biti sigurni, ali kad se predviđanje ostvari, često ostajemo bez teksta. Astrolozi širom svijeta najavljivali su svjetsku krizu 2020. Indijski astrolog Gurudži je najavio finansijsku krizu, da će se većina ljudi koja je otišla iz Indije vratiti nazad, a i da će veći dio zemaljske kugle imati problem sa pandemijom. To se i obistinilo – ni danas se nismo oslobodili pandemije koronavirusa koja traje od 2020. godine.

3. Najveće svjetske vođe najčešće su rođene u znaku Škorpije

Škorpija je poznata gotovo svima kao odlučan, intuitivan i snažan znak Zodijaka. Mnogi tvrde da su to neke od glavnih karakteristika vođa. U analizi jednog američkog portala to se ispostavilo kao istina. Većina u američkom parlamentu nosi znak Škorpije, zajedno sa predsjednikom države. Hilari Klinton i Suen Jatsen su takođe rođeni u ovom znaku, a postoje tvrdnje da je i Marija Antoaneta bila Škorpija. Koliko je ovo sve tačno potvrđuje i naš Balkan – Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske je Škorpija. Druga dva znaka koja stoje na listi velikih lidera su Lav i Strijelac.

4. Hitlerova natalna karta

Postoje izvori koji tvrde da su astrolozi predvidjeli moć rođenog 20. 4.1889, Adolfa Hitlera. Zanimljivo je da je pokušaj atentata na Hitlera predvidio švajcarski astrolog Karl Krafta, zbog čega je bio uhapšen. Nakon što su utvrdili da je astrolog nevin, te da ga mogu iskoristiti kao pomoć u ratnim poduhvatima, zaposlili su ga kao kućnog astrologa nacista.

5.  Porijeklo astrologije

Astrologija kakvu mi poznajemo danas nastala je u Vavilonu. Neki od prvih astroloških zapisa datiraju još iz 4000. godine p.n.e. u kulturnom regionu poznatiji pod imenom Vavilonija. Vavilonci su posmatrali i bilježili kretanje planeta i zvijezda; tako su postavili i izgradili temelje grčke i helenističke astrološke škole koja je izvršila svoj uticaj na ono što mi danas zovemo zapadnom astrologijom.

6.  Više nego samo znak

Mnogi pretpostavljaju da ih se samo tiče znak u kojem su rođeni, tj. pozicija Sunca u trenutku našeg rođenja, međutim, postoji još mnogo toga u vezi s našom natalnom kartom i datumom rođenja, još mnogo drugih planeta i dvanaest različitih kuća. Velika trojka naše natalne karte su Sunce, Mjesec i podznak. Mjesec i podznak govore više o našoj ličnosti, emocijama, našem doživljalju stvarnosti oko sebe.  Da bismo odredili gdje se nalaze pomenute okosnice natalne karte  i u kakvom su odnosu sa ostalim planetama, dovoljno je znati datum, vrijeme rođenja i grad rođenja.

7. Mjesec i njegov uticaj

Sigurno vam se bar jednom u životu desilo da ste se našli na kauču u suzama nad svojom prvom ljubavlju, nad bivšim ljudima, nad prošlim životima. Vrlo je lako moguće da se ta situacija odvila za vrijeme punog mjeseca. O tome koliko mjesec ima moć nad nama govori i činjenica da istraživanja o uticaju mjeseca datiraju još iz 400. godine p.n.e. Riječ lunatic (ludak, lud) svoje porijeklo krije u promjeni duševnog stanja pod uticajem mjeseca, tačnije, u ideji da je stanje duha usko povezano sa mjesečevim ciklusima. Možda je to razlog zašto Emilija u Šekspirovom „Oteluˮ govori kako je Mjesec preblizu Zemlji, te da izluđuje ljude.

8. Zodijaci i njihovi elementi

Svaki od dvanaest znakova Zodijaka imaju svoj element koji ih karakteriše:

Voda: Riba, Rak, Škorpija – ova grupa znakova važi za posebno emocionalne, privržene, osjetljive i misteriozne.

Vatra: Ovan, Lav, Strijelac – dinamični, impulsivni, temperamentni.

Vazduh: Blizanci, Vaga, Vodolija – komunikativni, sjajni analitičari, društveni.

Zemlja: Bik, Djevica, Jarac – glavne karakteristike ovih znakova su senzualnost, uzemljenost, strpljenje i praktičnost.