ASTRO REČNIK: Gde ti je Mesec i zašto je to važno?

Kada neko pita onu čuvenu rečenikcu: “Šta si u horoskopu” – uglavnom misle na to gdje vam je sunce ili koji vam je podznak. Ali postoje i drugi aspekti vaše natalne karte kojih treba da budete svesni, uključujući vaš mesečev znak, koji otkrivaju važne stvari o vašoj ličnosti. Vaš mesečev znak se može opisati kao vaš “ranjivi centar” ili vaše unutrašnje dete o kome treba da se brinete (i koje je često zanemareno).

Ne osećaju se svi povezani sa svojim sunčevim znakom, zbog čega je važno da pogledate sve delove vaše natalne karte. 

Na primer, šta ako ste Strelac koji ne voli putovanja, Rak koji se više fokusira na činjenice nego na osećanja ili Jarac koji prezire bogatstvo? 

Prema astrološkim učenjima, jedinstvena složenost pojedinca otkriva se njegovom kompletnom natalnom kartom, a vaš mesečev znak je jedan od najznačajnijih aspekata vašeg astrološkog profila i izračunava se na osnovu položaja Meseca u vreme vašeg rođenja i predstavlja vaš emocionalni unutrašnji svet. 

Čitajte dalje da biste saznali kako možete da koristite svoj mesečev znak da biste se brinuli o sebi.

Kako se vaš mesečev znak razlikuje od vašeg sunčevog znaka

Snažan sjaj sunca održava život, ali ova sjajna zvezda ne radi sama. Misteriozni i intuitivni mesec je takođe vitalni deo postojanja na zemlji.

Mesec kruži oko Zemlje svakih 27,5 dana, klizeći preko zodijaka u novi astrološki znak svaka dva i po dana. U okviru svog brzog ciklusa, izgled Meseca se konstantno menja: njegov oblik i sjaj diktira njegova blizina Suncu i Zemlji. Tokom jednog meseca, mesec će poprimiti mnogo različitih oblika, pojavljujući se kao svetla sfera tokom faze punog meseca; u različitim oblicima polumeseca tokom faza rasta i opadanja; a zatim kao potpuno nevidljiv tokom faze mladog meseca.

Vaš mesec je vaš unutrašnji monolog, ključ za razumevanje vašeg emocionalnog profila.

Mesec ostaje blizu Zemlje, grleći planetu svojim doslednim, stabilnim usponom. Ponekad, čak i na dnevnom svetlu, možemo videti obrise meseca, podsećanje na njegovu pouzdanost. Mesec ima dugo uspostavljenu vezu sa ženskom energijom, posebno sa ulogom majke. 

Kako vaši Sunčevi i Mesečevi znaci funkcionišu zajedno

Znak meseca radi iza scene, ali ima značajan uticaj na vaš karakter. On upravlja osekama i plimama vaših raspoloženja; jednostavno rečeno, to je unutrašnje „ti“. 

U okviru astrologije, osećaj „neshvaćenosti“ se često pripisuje odnosu Meseca sa drugim planetama. 

Na primer, neko ko je u znaku Lava može da odiše snažnim samopouzdanjem, ali oseti intenzivnu emocionalnu dubinu i osetljivost koje dolazi sa mesecom u Ribama. Druga osoba sa sunčevim znakom Devica može voditi sa analitičkom dispozicijom sa potpisom zemaljskog znaka, ali se takođe oseća impulsivno zahvaljujući vatrenom mesecu Ovna. U ovim slučajevima, važno je da pronađete jedinstveni ritam sa vašim mesečevim znakom poštujete način na koji se razlikuje od vašeg sunčevog znaka. 

Zapamtite, mi smo složena bića. Naša suština je zasnovana na neslozi.

Alternativno, ako je vaš mesečev znak u istoj trostrukosti kao i vaš sunčev znak, ovaj element može biti poboljšan. Na primer, sunce Blizanci i mesec Vaga će pokazivati pojačane atribute vazdušnog znaka, kao što je duboka briga o međuljudskim odnosima, pošto su i Blizanci i Vaga vazdušni znaci. 

Oni čiji su mesečevi znaci isti kao njihovi sunčevi znaci rođeni su pod mladim mesecom i često su posvećeni tome da ostave svoj trag na svetu. Pojedinci čiji su mesečevi znaci direktno suprotni njihovim sunčevim znacima rođeni su pod punim mesecom, a njihova životna misija je da integrišu divergentne sile.

Mesečeva faza i kuća koju zauzima

U natalnoj karti „kuće“ se odnose na različite oblasti života — otkrivaju kako i gde izražavamo svoje emocije. 

Na primer, neko ko ima mesec Jarca u devetoj kući, zoni koja upravlja ekspanzijom, oseća se emocionalno zadovoljnim kada postigne neko priznanje kroz istraživanje. Shodno tome, ova osoba možda voli da putuje zbog posla. 

Neko ko ima mesec u znaku Škorpije u sedmoj kući, zoni koja upravlja partnerstvom, može se osećati najispunjenijim kroz duboke, intenzivne veze. 

Vaš mesečev znak pruža dinamičan uvid u vašu psihu, tako da je važno da izgradite odnos sa ovim položajem. Ne ustručavajte se da kreirate sopstvene interpretacije o tome kako se različite planetarne energije u vašoj natalnoj karti mešaju. Pažljiva analiza mesečevih znakova uvek zahteva duboko uranjanje u dušu, a vaš mesečev znak će uvek biti ispunjen kada pokažete sebi iskreno saosećanje.

Osobine povezane sa 12 mesečevih znakova

Vaš mesečev znak pretpostavlja reflektivne kvalitete svakog astrološkog znaka – pronađite ga u svojoj natalnoj karti ili korišćenjem specifičnog kalkulatora mesečevog znaka npr. na ovom linku.

Mesec u Ovnu

Prvi znak zodijaka, Ovan je poznat po impulsivnom i vatrenom raspoloženju. Isto tako, oni koji su rođeni sa mesecom u Ovnu često se identifikuju po njihovoj prepoznatljivoj vreloj glavi. 

Meseci Ovnovi znaju šta žele (ili, u najmanju ruku, njihove želje mogu da se osećaju kao potrebe). Emocionalno su zadovoljni uzbuđenjem, spontanošću i pobedom, šta god im to značilo. 

Imati mesec u Ovnu može izgledati kao da u vama živi lepo, ali temperamentno dete koje uvek mora da ide prvo i dobije ono što želi. Njihov izazov je da spoje ovu snagu sa zrelošću svojih drugih, često postavljenih znakova na Zemlji.

Mesec u Biku

Bik je jedan od najsenzualnijih znakova zodijaka. Oni koji su rođeni sa mesecom u znaku Bika zasićeni su prijatnim okruženjem, ukusnim obrocima i izrazima luksuza. Mesec Bik je stvorenje po navici i uvek će preferirati stabilnost nego promene. Mesec u znaku Bika može da obezbedi uzemljenje, posebno za razliku od sunca u emocionalnom vodenom znaku.

Mesec u Blizancima

Blizanci su poznati po komunikaciji. (na kraju krajeva, ovim vazdušnim znakom upravlja Merkur). Blizanci sve zasnivaju na činjenicama i informacijama, tako da je komunikacija najvažnija za one rođene pod Blizancima. 

Od ključne je važnosti da meseci Blizanci imaju razne outlete za izražavanje: trebalo bi da slave svoju pričljivost i da se druže u različitim zajednicama. Energija Blizanaca zahteva mnogo pažnje i održavanja, tako da oni sa Blizancima mesecima moraju da obezbede da im neko uvek posvećuje mnogo pažnje i sluša šta pričaju.

Mesec u Raku

Mesec upravlja Rakom, tako da se kao mesečev znak Rak nalazi u svom planetarnom domu. Oni koji su rođeni pod ovom lunacijom su izuzetno pod uticajem svog okruženja i mogu odmah da očitaju energiju sobe. Kako se mesec stalno menja, njihove emocije su uvek u toku. 

Za Mesec Raka je važno da se uvek oseća bezbedno i podržano, tako da bi oni koji imaju mesec Raka bilo mudro da zadrže uži krug porodice i prijatelja od poverenja.

Mesec u Lavu

Lavom vlada sunce, ali kada se nalazi na Mesecu, ovaj vatreni znak mora da radi duplo više da bi se uverio da je “vidljiv” ili “prepoznat”. 

Mesec Lav je kreativni duh, podstaknut toplinom, velikodušnošću i (prirodno) publikom. 

Mesec Lav mrzi da se oseća pomračenim, tako da bi oni rođeni pod ovim mesecom trebalo da pronađu faze na kojima mogu da podele svoje urođene talente. 

Ako se mesec Lava zanemari, oni se mogu ponašati razmaženo dok ne dobiju pažnju za kojom žude. Oni sa mesecom u znaku Lava obično na kraju postanu poznati po “ovom” ili “onom”.

Mesec u Devici

Devica je najanalitičniji znak zodijaka. Shodno tome, oni sa pozicioniranjem meseca u Devici zadovoljni su logikom, organizacijom i strukturom. Meseci Device su odlični u stvaranju sveobuhvatnih, dinamičnih sistema za sebe i, što je možda još važnije, za druge. 

Oni vole da budu od pomoći i uvek su ispunjeni kada daju doprinos na praktičan način. Meseci Device zahtevaju mnogo umirivanja, jer njihov um nikada ne prestaje da brine. 

Oni sa mesecima u Devici treba da sprovedu praksu svesnosti, pokušaju da meditiraju i rade sa terapeutom kako bi zadržali anksiozne misli podalje od stvarnog sveta.

Mesec u Vagi

Vagu simbolizuju (naravno) vaga, vizuelni prikaz ravnoteže, harmonije i sjedinjenja. Oni koji su rođeni pod ovom lunacijom su prirodni posrednici, a meseci Vaga su najsrećniji kada održavaju mir. 

Oni takođe napreduju u partnerstvu, tako da je uobičajeno pronaći mesece u Vagi kako se neprimetno kreću između odnosa. U stvari, ponekad meseci Vaga mogu započeti novu romansu dok su usred druge! 

Mesec u Škorpiji

Škorpija je vodeni znak, poznat po svom visokooktanskom emocionalnom intenzitetu. Meseci Škorpije žude za dubokim vezama i transformativnim iskustvima, a privatnost shvataju ozbiljno. 

Oni sa ovim položajem treba da ga poštuju stvaranjem (i održavanjem) granica. Pošto su skloni promenljivim emocijama, važno je za mesece Škorpije da daju prioritet mentalnom zdravlju. O da, oni su takođe prilično napaljeni i ponekad mogu biti dvolični, ali kada izaberu nekoga, oni su odani do kraja života.

Mesec u Strelcu

Strelac je poslednji vatreni znak, poznat po drskoj radoznalosti, a mesece Strelca ispunjavaju filozofija, putovanja i intelektualna ekspanzija. Oni koji su rođeni pod ovim položajem su uvek u potrazi, i važno im je da imaju slobodu da istražuju i prihvate nepoznato. Oni koji imaju mesece u znaku Strelca moraju da budu oprezni da razgovaraju sa ljudima, a ne da dominiraju razgovorima i da se ponašaju pametnije od svih ostalih.

Mesec u Jarcu

Vredan i marljiv, Jarac je poznat po postojanoj posvećenosti. U okviru položaja Meseca, Jarac se ispunjava kroz uspehe i dostignuća. Oni koji su rođeni pod ovim mesecom ozbiljno shvataju svoje odgovornosti, povezujući svoje emocije sa svojim dostignućima. Mesec Jarca uvek treba da radi ka cilju. 

Ali meseci Jarca nisu samo posao i igra. Imaju prilično nevaljalu stranu i impresioniraju sve energijom za partijanje cele noći nakon celodnevnog rada.

Mesec u Vodoliji

Vodolija je najhumaniji znak zodijaka, tako da rođeni pod ovim mesecom doživljavaju svoje emocije kao deo kolektivnog iskustva. Mesec u Vodoliji je podstaknut egalitarizmom, tako da ove osobe često osećaju na osnovu svojih vrednosti, a ne osetljivosti. 

Mesec Vodolije želi da uradi pravu stvar – čak i ako to znači da stavi veće dobro iznad sopstvenih potreba. Uprkos potencijalnim humanitarnim interesima, meseci Vodolije takođe mogu biti udaljeni, nepouzdani i malo “svetiji” od vas. Moraju se pobrinuti da zaista cene druge onoliko koliko cene sebe.

Mesec u Ribama

Završni znak zodijaka povezan je sa velikom empatijom i urođenim psihičkim moćima. Shodno tome, osetljivi meseci Riba stalno upijaju energiju. Osećaju duboko, a bez sidra lako mogu da budu zahvaćeni morem emocija. 

Oni sa ovim položajem treba da odaju počast svom mesečevom znaku slaveći svoju vanzemaljsku kreativnost i dobroćudnu velikodušnost. Oni sa mesecom u Ribama su takođe duboko duhovni i filozofski i vole da dele svoje znanje sa drugima. Obično ih opisuju kao stare duše.

Zapamtite, intimna veza sa vašim mesečevim znakom može doneti bogate emocionalne nagrade i dublje razumevanje onoga što vas pokreće. Pored čitanja horoskopa vašeg sunčevog znaka, možda će vam biti od pomoći da pročitate i horoskop za vaš mesečev znak da biste dobili potpuniju sliku o tome šta vam zvezde spremaju. 

Vaš mesečev znak bi mogao da vas usmeri ka onome što vam je potrebno: da li vaš Mesec Rak žudi za većom intimnošću sa prijateljem? Da li vaš Mesec Bik brine o sbei tako što će napraviti čokoladnu tortu? Na kraju krajeva, razumevanje ovog položaja je još jedan alat za slavljenje i negovanje celog sebe.

Redakcija: Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.