ASTRO REČNIK: Šta je konjukcija, sekstil, kvadrat, trigon, a šta opozicija?

Da li ste se ikada zapitali zašto su neki dani bolji od drugih? Za to postoji razlog – i to se zove planetarni aspekt.

Astrološki aspekti se mogu uporediti sa „kosmičkim raspoloženjem“ ili „astro-vremenskom prognozom“.

Ako ste ikada želeli da znate kako astrolozi prave horoskope ili astrološka predviđanja, ovi termini su ključ.

Sa naše tačke gledišta ovde na Zemlji, podelili smo nebo u krug od 360 stepeni, pri čemu svaki od 12 horoskopskih znakova pokriva 30 stepeni svojih sopstvenih. 

Naše planete i svetila predstavljaju arhetipove i aspekte života – i, u zavisnosti od toga gde plešu na nebu, na kraju preuzimaju karakteristike tog znaka.

Kada se sretnu pod određenim geometrijskim uglovima, stvaraju razgovore na nebu koji se reflektuju ovde na Zemlji. 

Deleći krug na jedan, dva, tri i četiri, na kraju imamo nekoliko vrlo specifičnih uglova – ili astroloških aspekata. Kako se planete povezuju, dobijamo veoma specifičan efekat u našim životima – bilo da je to prijateljski ili izazovniji uticaj.

Saznajte više o ovim odnosima u nastavku!

Konjunkcija

Počinjemo od početka. 

Ako su dve planete izuzetno blizu jedna drugoj – ili bukvalno na potpuno istom mestu na nebu – primetićemo da ove planete intenzivno spajaju svoje energije u konjunkciji. 

Često će biti ujedinjene u istom horoskopskom znaku. To često označava novi početak ili ciklus (kao što je kada se sunce i mesec ujedine, stvarajući novi mesec svakog meseca). U zavisnosti od planeta, ovo može biti veoma jak spoj koji donosi srećne efekte – ili može biti veoma intenzivan ako se planete ne mešaju lako. 

Kada se “sudare” – planete stvaraju odjek, eho i započinju nove obrasce – retko ili često. 

Neke planete se susreću u konjukciji jednom godišnje — dok neke planete ne doživljavaju konjunkciju jedna sa drugom stotinama godina.

Sekstil

Nakon konjukcije, nakon što se dve planete odvoje (jer se svaka planeta kreće različitom brzinom sa naše tačke gledišta ovde na Zemlji), one će se sresti u prvom velikom aspektu kada budu udaljene otprilike 60 stepeni. 

Ovo je super lak i sladak astrološki aspekt koji se zove sekstil. 

Planete će biti razdvojene dva znaka zodijaka – što znači da će biti u veoma kompatibilnim elementima. 

Vatra i vazduh osnažuju jedni druge, dok se zemlja i voda podržavaju. 

Planetarna energija teče meko i teži da donese podršku, drugarstvo i mogućnosti. 

Međutim, ključ za korišćenje ove energije je da preduzmete akciju i iskoristite podršku planeta, jer iako će vam univerzum kreirati najpovoljniju moguću sredinu za rast i uspjeh – na vama je da je iskoristite..

Kvadrat

Vežite se – predstavljamo vam prvi izazovni astrološki aspekt – oštar sukob kvadrata. 

Tada su dve planete sada odvojene tri horoskopska znaka jedna od druge, ili razdvojene za otprilike 90 stepeni. Ovo će stvoriti natezanje između energija kojima planete vladaju, jer svi horoskopski znakovi koji su tri odvojeni spadaju u isti kvalitet – kao što su kardinalni, fiksni i promenljivi. 

Iako biste pomislili da bi vam ovo išlo u prilog, to zapravo nije tako, zato što horoskopski znaci koji dele kvalitet nemaju ništa drugo zajedničko. 

U stvari, kvadrati stvaraju sukobe, borbu, napetost i dramu. Iako se možda osećamo blokirano ili napadnuto, jedini način da ovu energiju iskoristimo produktivno je da vidimo kako vas trenje čini jačim i daje vam priliku da prilagodite svojnapredujete i izdignete se iznad problema na svom životnom putu. 

Pronađite načine za kompromis – iako vas to nimalo neće veseliti.

Trigon

Konačno, dok dve planete nastavljaju svoj ples odvojene jedna od druge, sastaće se u jednom od najboljih astroloških aspekata – kada su četiri horoskopska znaka razdvojene jedna od druge i povezane za 120 stepeni. 

Kad god su razdvojene ovim uglom, to će značiti da planete rezonuju unutar istog elementa: vatre, zemlje, vazduha ili vode. 

Vibra je savršena jer trinovi nude prilike, blagoslove i sreću. 

Pošto je tok tako lak, možda ćemo moći lako da pronađemo nagrade na našem putu ili čak da pomislimo kako iskaču niotkuda. S jedne strane, ovo će nam doneti bogatstvo, ali bi nas takođe moglo učiniti prilično lenjim jer ne moramo da ulažemo mnogo truda da dođemo do dobrih rezultata.

Opozicija

Najzad, dolazimo do najintenzivnijeg astrološkog aspekta od svih: opozicije. 

Ovo se dešava kada su dve planete tačno preko neba jedna od druge na razmaku od 180 stepeni. 

To znači da će ih razdvojiti šest horoskopskih znakova koji ponovo dele kvalitet, kao što su kardinalni, fiksni ili promenljivi. Oni će takođe biti u kompatibilnim elementima, kao što su vatra i vazduh ili zemlja i voda. 

Opozicije su takođe poznate kao zodijački polariteti. Dok nam opozicije daju priliku za jedinstvo i kompromis, savršeno balansirajući energiju kao jin i jang, one takođe mogu stvoriti ekstremnu dramu, sukobe i borbu za moć. Prepreke bi mogle da se pojave, ali opozicije nas na kraju uče da da bismo istrajali, treba da postoji promena ili kompromis da bismo krenuli napred.

Izvor: Redakcija, Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.