Spremni za rolerkoster? U avgustu je 7 planeta retrogradno! 

Retrogradnost sedam planeta je sigurno tema koja će obilježiti ostatak godine, a ako želite da naučite na koji način će tačno “uzdrmati” vaš svet – nastaviti čitati.

‘Tis the season… for the world to implode.

Venera, Merkur, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton su u avgustu istovremeno retrogradni, a to znači samo jedno – potpuni haos u svim svojim odgovarajućim astrološkim domenima.

Retrogradne planete: Šta to znači?

Retrogradnost opisuje pojavu planeta koji se kreće unazad na nebu. Iako planete doslovno nikada ne “kreću stvarno unazad”, drevni astrolozi su povezivali ovu pojavu sa mnogim značajnim događajima na Zemlji.

To je vreme kada se čini da se stvari vraćaju u prošlost, potičući nas da se suočimo sa izazovima i preispitamo svoja uverenja, navike ili okolnosti, čak i ako nismo spremni za njih.

‘Re’ u retrogradnosti simboliše refleksiju i preoblikovanje misli, dela i shvatanja. 

Generalno, sada je povoljno vreme da se obrati pažnja na nezavršene ili nepotpune stvari u našim životima – bilo da se radi o zdravlju, komunikaciji, odnosima, karijeri, odgovornostima ili samospoznaji, iskoristite ovaj period za usavršavanje.

Retrogradne planete i njihov uticaj 

Preživljavanje retrogradnosti sedam planeta istovremeno zaista može izgledati kao izazovan zadatak, ali sa pravilnim pristupom i svesnim naporima, možete dočekati ovaj period spremni i umanjiti njegove uticaj na vaš život. 

U nastavku teksta smo vam spremili spisak retrogradnih planeta, kao i životno polje na koje one najviše utiču i mijenjaju ga. 

Venera – Osveženje ljubavi i kreativnosti

Venera, planeta ljubavi i lepote, već je krenula retrogradno od 23. jula. Ova Venerina retrogradnost se dešava u znaku Lava, koji upravlja našom vitalnošću i identitetom. 

Međutim, budući da je Venera planeta ljubavi i lepote… mogli biste se suočiti sa bivšim partnerom ili imati problema ako se odlučite za eksperimentisanje sa novom frizurom, stilom ili šminkom. 

Merkur – Uređivanje komunikacije i organizacije

Merkur obično ide retrogradno tri do četiri puta godišnje, što je možda razlog zašto smo najbolje upoznati sa njegovim efektima.

Sledeći retrogradni period dešava se krajem avgusta do sredine septembra, sa periodima senke koji traju od 4. avgusta do 30. septembra.

Kao što je gore pomenuto, Merkur retrogradno često utiče na putovanja, komunikaciju, tehnologiju i transport.

Ova retrogradnost se dešava u znaku Device, koji je poznat kao najdetaljniji, najuredniji i najprecizniji znak u zodijaku. Stoga će se ova retrogradnost verovatno manifestovati u oblastima vaše svakodnevice, navika, posla i obaveza i tako dalje.

Međutim, to može biti i prilika da izvršite evaluaciju svoje rutine, poboljšate je ili unesete neke promene.

Pluton – Osnaživanje i duboka transformacija

Pluton je već duboko u svojoj 2023. retrogradnosti kroz Vodoliju i Jarca, a ako uključite period senke, obuhvatiće celu ovu godinu.

Plutonovu retrogradnost treba da doživite kao “vaš nebeski poziv da povratite svoju ličnu moć i priorizujete delovanje vođeno konkretnom svrhom”.

Saturn – Duhovna analiza i unutrašnje ozdravljenje

Saturn obično ide retrogradno jednom godišnje, što je uvek loša vest za one koji prolaze kroz svoj Saturnov povratak.

Ipak, ova retrogradnost i nije toliko loša – Saturnova retrogradnost u Ribama poziva na duhovnu analizu, unutrašnje ozdravljenje, oslobađanje od ograničavajućih verovanja i ohrabruje vas da kreirate sami svoje male self-help rituale.

Neptun – Intuicija i duhovna povezanost

Neptun se pridružuje Saturnu u njegovoj retrogradnosti kroz Ribe, dodatno pojačavajući vašu intuiciju i duhovnu povezanost.

Ovaj period nudi duboke i ozbiljne prilike za isceljenje – ali samo ako to dozvolite.

Jupiter – Samopoštovanje

Jupiter ide retrogradno sve do kraja godine!

Tehnički gledano, ako ne računamo period senke, retrogradnosti Venere i Jupitera se ne preklapaju, pa će se u isto vreme retrogradno kretati šest planeta.

Umesto fokusa na vanjske uticaje, ova retrogradnost podstiče unutrapnje istraživanje i refleksiju. Sada je vreme za duboko povezivanje sa sopstvenim uverenjima, duhovnošću i životnom svrhom.

Ovaj period takođe poziva na preispitivanje ličnih vrednosti. Možete se zapitati da li vaši ciljevi odražavaju ono što istinski smatrate važnim. 

Uran – Transformacija kroz fleksibilnost

Uranova retrogradnost u Biku predstavlja transformacijski period. Osetićete potrebu da se oslobodite ustajalih rutina, prihvatite promene i pobunite se protiv onoga što ne funkcioniše (na mikro i makro nivou).

Pokušajte da pronađete “zdravu ravnotežu pobune”!

Mini vodič za preživljavanje

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da preživite ovu složenu astrološku fazu:

1. Svesnost i prihvatanje

Prvi korak je da shvatite da retrogradnost planeta nije nužno negativna, iako može doneti izazove. Prihvatite da će biti trenutaka kada će stvari biti teže ili komplikovanije, ali takođe imajte na umu da to nije trajno stanje.

2. Samorefleksija

Ovaj period je odlična prilika da se dublje povežete sa sobom i svojim unutrašnjim procesima.

3. Prilagodljivost

Retrogradni periodi često dolaze sa neočekivanim izazovima. Važno je biti prilagodljiv i fleksibilan kako biste se lakše nosili sa promenama i preprekama koje se mogu pojaviti.

4. Komunikacija

Budite pažljivi u komunikaciji sa drugima. Retrogradnost Merkura posebno može izazvati nesporazume i tehničke poteškoće. Razmislite prije nego što reagujete i dajte sebi više vremena za razmišljanje pre nego što donesete odluke.

5. Rad na sebi

Iskoristite ovu fazu za introspekciju, unutrašnji rast i samopoboljšanje. Razmislite o svojim ciljevima, vrednostima i životnom pravcu. Postavite sebi pitanja o tome šta želite postići i kako možete bolje uskladiti svoje akcije sa svojim unutrašnjim potrebama.

6. Održavanje rutine

Iako retrogradnost može doneti izazove, važno je nastaviti sa svakodnevnim rutinama. Održavanje stabilnih navika može vam pomoći da se osećate sigurnije i stabilnije tokom ovog perioda.

7. Očuvanje ravnoteže

Povedite računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Vežbanje, meditacija i opuštanje mogu vam pomoći da se nosite sa stresom i napetostima koje retrogradnost može doneti.

8. Rad na odnosima

Retrogradnost planeta često donosi naglasak na odnose. Ovo je prilika da radite na komunikaciji i rešavate nesuglasice sa voljenima. Budite pažljivi prema potrebama drugih i pokažite razumevanje.

9. Planiranje i strpljenje

S obzirom na to da retrogradnost može usporiti stvari, budite strpljivi. Koristite ovu fazu da pažljivo planirate svoje korake i ne žurite sa donošenjem važnih odluka.

10. Pomoć astrologa

Ako ste zainteresovani za dublje razumevanje kako će retrogradnost uticati na vas, možete se obratiti stručnjaku za astrologiju. Astrolog može pružiti više informacija o tome kako će se retrogradnost odraziti na vaš lični horoskop i dati vam korisne savete.

Na koncu, važno je zapamtiti da se retrogradnost planeta dešava ciklično i da će proći. Pristupite ovom periodu sa otvorenim umom, spremnošću za učenje i spremnošću da rastete i razvijate se kroz izazove koje donosi.

Izvor: Redakcija, Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.