ULTIMATIVNI VODIČ: Značenje svih 12 kuća u natalnoj karti!

Ako ste ikada izrađivali svoju natalnu kartu ili se družili se s zaljubljenicima u astrologiju, verovatno ste čuli za Dvanaest Kuća. Za mnoge od nas, horoskop je ulaznica za veću astrološku predstavu. Kako počinjemo da ih pratimo, postajemo upućeniji i zainteresovaniji za astro pojmove. Verovatno ste već apsolvirali znakove i planete, ali šta zapravo u našoj karti predstavlja svaka od 12 kuća?  

Svaka planeta, asteroid ili nebeska tačka može postojati unutar neke od 12 Kuća, a njihova pozicija pruža neprocenjive uvide ne samo u vašu ličnost, već i u to kako se usklađujete sa svetom oko sebe. 

Osim toga, Kuće su mapa za razumevanje vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kako se planete na nebu kreću preko ovih domena, one izazivaju različite događaje, kako konkretne tako i emotivne. 

Svaka kuća je povezana sa drugim znakom. Na primer, Sedma Kuća Partnerstva povezana je sa energijom Vage: Vaga je znak odnosa i sve se vrti oko ravnoteže, ljubavi i pravičnosti, pa je logično da se povezuje sa partnerstvima.

Ako vam ovo zvuči pomalo neverovatno, pa, zaista jeste. 

Kuće su ono što astrologiju čini spektakularnom. 

Svaka od njih označava jedan aspekt života, a ujedno deluju kao jedinstvena celina, kolektiv koji čini ceo krug od 360 stepeni. Njihov geometrijski ritam je simboličan prikaz celokupne kozmologije jedne osobe. 

Šta su Kuće u astrologiji?

Natalna karta se deli na 12 jednakih delova, koji čine Kuće. Broj 12 često se pojavljuje u astrologiji – to je savršen broj. 

Međutim, nemojte se zbuniti, jer Kuće nisu isto što i zodijački krug, koji se bazira na godišnjem kretanju Sunca. Umesto toga, Kuće odražavaju dnevno okretanje Zemlje oko svoje ose. Stoga, prilikom čitanja natalne karte, astrolozi spajaju ova dva sistema. Pošto se Kuće okreću svaka 24 sata, važno je koristiti tačno vreme rođenja prilikom izračunavanja natalne karte. Svaka kuća predstavlja dva sata prividnog kretanja Sunca svakog dana. 

Dakle, kada saznate svoje vreme rođenja, pobrinite se da je tačno!

Zašto je to važno? 

Kuće u astrološkoj karti predstavljaju različite aspekte vašeg života, zasnovane na vremenu i mestu rođenja, i pokazuju darove ili prepreke s kojima ćete se suočiti u ovom životu. Drugim rečima, ako je vreme rođenja netačno, cela vaša astrološka kosmologija će biti netačna, što je očigledno loše.

Naučite “jezik Kuća”

Kada prvi put pogledate svoju kartu, teško je znati tačno gde da usmerite svoju pažnju. Postoje određena područja koja su ispunjena simbolima, dok su druga potpuno prazna. 

Koji je pravac? Šta znače ti simboli?

Da biste počeli, prvo morate pronaći svoje sidro: Ascendent, odnosno podznak. 

Ascendent je najlevlja tačka centralne horizontale i doslovno otkriva koji znak zodijaka se pojavljivao na istočnom horizontu tačno u trenutku vašeg rođenja.

I dok sunce otkriva našu istinu, a mesec odražava naše emocije, Ascendent otkriva glavne teme s kojima ćemo se suočiti tokom života. 

Na primer, komunikacija će biti centralna tema u životu osobe s Ascendentom u Blizancima, dok će inovacija, napredak i nepopustljivost definisati iskustvo osobe s Ascendentom u Vodoliji. Ascendent takođe predstavlja “masku” koju nosimo za svet, sliku često prikazanu putem društvenih medija.

Ascendent takođe otkriva vladajuću planetu u karti. Na primer, osoba s Ascendentom u Strelcu vodi velikodušni Jupiter, dok osoba s Ascendentom u Ribama živi u svetu empatičnog Neptuna.

Koristimo Ascendent ne samo da bismo ocenili svoju individualnu teritoriju, već i da bismo stvorili jedinstvenu arhitekturu karte. Natalne karte se čitaju u suprotnom smeru kazaljke na satu, pri čemu horizontalna linija Ascendenta označava Prvu Kuću. 

Pratimo odeljke, ili Kuće, i s desne strane horizontale na Descendentu, počinjemo da se uspinjemo prema vrhu karte. Na kraju, završavamo ciklus Dvanaeste Kuće, odeljkom koji se graniči s Ascendentom na severu.

Kada prepoznamo kako svaka planeta i znak zajedno funkcionišu, okrećemo se Kućama kako bismo saznali tačno gde se ta energija manifestuje.

Kako pratite svoju natalnu kartu, možete otkriti da imate mnogo planeta u određenim kućama (zapavo, četiri ili više planeta u jednoj kući naziva se stelijum), dok su druge potpuno prazne. To je sasvim normalno. Natalna karta je jednostavno trenutak neba u trenutku vašeg rođenja, i budući da se većina nebeskih tela kreće u grupama, često su blizu jedna druge. 

Iako prazna područja ne ukazuju na nedostatke, lokacije planeta otkrivaju važne informacije.

Tumačenje Kuća u vašoj sopstvenoj natalnoj karti

Nakon što ste se usidrili na Ascendentu, možete početi identifikovati koje Kuće planete zauzimaju u vašoj natalnoj karti. 

Da biste započeli ovaj proces, razmislite o specifičnoj funkciji svake planete: Na primer, Merkur je glasnik, Venera je posrednik, a Mars je ratnik. Način na koji planeta funkcioniše utiče na njen znak Zodijaka. Na primer, Merkur u ozbiljnom Jaracu će komunicirati logično i racionalno; Venera u tajanstvenom Škorpiji obožava misterioznu romansu; Mars u zaštitničkom Raku ima indirektan pristup borbi, i tako dalje.

Sada kad smo identifikovali kako svaka planeta i znak rade zajedno, okrećemo se Kućama kako bismo saznali tačno gde se ta energija manifestuje. Da li je Venera u Škorpiji u Drugoj Kući materijalnih dobara, što bi značilo da osoba posebno privlači finansijski stabilne partnere? Ili je Venera u Škorpiji u Devetoj Kući putovanja, što bi ukazivalo na sklonost romansi na daljinu? Planete unutar Kuća otkrivaju pun opseg našeg iskustva i nijanse naše ličnosti.

Iako se naše natalne planete u natalnoj karti ne pomeraju, planete na nebu konstantno prelaze preko različitih Kuća. Svaka planeta ima svoju orbitu, ali pošto pratimo Sunčev ciklus od 365 dana, prolazimo kroz potpuni solarni ciklus svih Kuća svake godine. 

Drugim rečima, svako će iskusiti energije svake kuće tokom svog života. Čak i ako niste Rak, jer je Rak povezan sa Četvrtom Kućom Dom i Porodica, u nekom trenutku, ovi aspekti života će privući vašu pažnju.

Sada kada razumete važnost Kuća u astrologiji, hajde da istražimo svaku od njih.

Prva Kuća – Kuća Ja

Definisana Ascendentom, Prva Kuća definiše vas. Predstavlja telo s kojim ste rođeni, vaš fizički izgled i vaš opšti temperament. Natalne planete koje zauzimaju Prvu Kuću često imaju veoma jak uticaj u životu te osobe (na primer, Merkur u Prvoj Kući je znak za brbljivost, dok Mesec u Prvoj Kući otkriva osobu koja otvoreno iskazuje emocije). Pošto je ovo prva stanica u ciklusu, kada planete na nebu prelaze u ovu kuću, naši ciljevi se ostvaruju, i novi projekti, ideje ili perspektive napokon dobijaju oblik. Ova Kuća odgovara energiji Ovna.

Druga Kuća – Kuća Vlasništva

Druga Kuća je povezana sa našim ličnim finansijama, materijalnim vlasništvom i konceptom vrednosti. Iako upravlja novcem, takođe pokriva i naše emocije koje žive unutar nas (i često na nas više utiču od novca). Natalne planete u Drugoj Kući često traže sigurnost kroz svoj materijalni svet. Planete koje prelaze kroz Drugu Kuću otkrivaju promene u resursima ili samopouzdanju. Ova Kuća odgovara energiji Bika.

Treća Kuća – Kuća Komunikacije

Komunikacija, transport i lokalna zajednica sve su područja kojima upravlja treća kuća. Natalne planete u Trećoj Kući motivisane su izražavanjem i često vam pomažu da izgradite bliske odnose sa svojim vršnjacima, uključujući braću i sestre, kolege i školske drugove. Komunikacija je rešenje za većinu problema i osnova svih uspešnih odnosa, pa se pobrinite da častite i negujete ovaj sektor vaše karte. Kada planete prelaze Treću Kuću, često dobijamo važne informacije o našoj neposrednoj mreži. Ova Kuća odgovara energiji Blizanaca.

Četvrta Kuća – Kuća Dom i Porodica

Četvrta Kuća se nalazi na dnu karte i simbolizuje dom i porodicu. Natalne planete u Četvrtoj Kući otkrivaju odnos osobe sa majčinskom figurom, kao i jedinstveni pogled na domaćinstvo. Planete koje se kreću kroz Četvrtu Kuću često nas podstiču da uložimo u našu infrastrukturu tako što stvaramo privatnije, negujuće prostore koji nas čine sigurnim, voljenim i zaštićenim. Četvrta Kuća takođe upravlja vašim odnosima sa ljudima (i kućnim ljubimcima) koji su porodica, bilo krvna ili izabrana. Ova Kuća odgovara energiji Raka.

Peta Kuća – Kuća Uživanja

Ova igračka zona Pete Kuće povezana je sa kreativnošću, romansom i decom. Natalne planete u Petoj Kući povezane su sa vašim intrinzičnim umetničkim izražavanjem, dok planete koje prelaze Petu Kuću često donose trenutke euforije koji povećavaju naše samopouzdanje. Peta Kuća se bavi onim što vas čini srećnim, bilo da su to orgazmi, pažnja ili ispunjavajući rad na kreativnom projektu. Ova Kuća odgovara energiji Lava.

Šesta Kuća – Kuća Zdravlja

Šesta Kuća odgovara zdravlju, wellnessu i svakodnevnim rutinama, uključujući i povremene poslove. Gde telo s kojim ste rođeni postoji u Prvoj Kući, izbori koje pravite tokom života stvaraju telo koje se nalazi u vašoj Šestoj Kući. Prirodno, naša okolina i životni izbori utiču na naše zdravlje, kao što su briga o sebi, održavanje ravnoteže između posla i privatnog života, i da li provodite dovoljno (ili previše!) vremena na suncu, pa neka vas ova kuća podseti da obratite pažnju na svoje fizičko i mentalno blagostanje. Oni sa natalnim planetama u ovom području često su vođeni organizacijom i strukturom, i skloni su fokusiranju na upravljanje vremenom i kalendarom. Planete koje prelaze Šestu Kuću pomažu nam da formiramo navike i ponovo definišemo naše rasporede. Ova Kuća odgovara energiji Device.

Sedma Kuća – Kuća Partnerstva

Sedma Kuća (Descendent) nalazi se direktno nasuprot Prve Kuće Ascendenta i predstavlja životno važne partnerske odnose. Do sada su sve Kuće istražile neposredni svet pojedinca: njihov novac, dom i prijatelje. Međutim, u Sedmoj Kući uvodi se pojam perspektive. Jednostavno rečeno, Sedma Kuća simbolizuje vaš “kosmički plus jedan”, i da, to se odnosi na romantične partnere, kao i na druge važne odnose u vašem životu. Oni sa natalnim planetama u Sedmoj Kući često su veoma fokusirani na odnose, teže partnerstvu u svim oblastima života. Planete koje prolaze kroz Sedmu Kuću pomažu nam da zaključimo poslove. Ova Kuća odgovara energiji Vage.

Osmа Kućа – Kuća Seksа, Smrti i Transformacije

Šta seks, smrt i transformacija imaju zajedničko? Pa, sve su to animalistički instinkti. Oni sa natalnim planetama u Osmoj Kući često su privučeni natprirodnim ili okultnim temama, imaju intenzivne romanse i verovatno će proći kroz nekoliko fantastičnih transformacija tokom svog života. Osmа Kuća nas podseća da je u redu prepustiti se svojim željama, ipak ćemo jednog dana umreti, ali da uvek budemo prilagodljivi i spremni da pustimo prošlost kako bismo napravili mesta sadašnjosti i budućnosti. Planete koje prelaze kroz ovo područje pomažu nam da razumemo suštinu svake situacije i služe kao podsetnik na složenost života. Ova Kuća odgovara energiji Škorpije.

Devetа Kućа – Kuća Filozofije

Putovanja, filozofija i visoko obrazovanje definišu devetu kuću. U srednjovekovnoj astrologiji, ovo područje je bilo povezano sa mestima i ljudima izvan vašeg sela. Sada tumačimo ovo područje kao i fizičko i intelektualno istraživanje. Oni rođeni s natalnim planetama u Devetoj Kući su izuzetno radoznali i znatiželjni, sa duboko ukorenjenim željama za putovanjem. Kada planete prelaze Devetu Kuću, često počinjemo da proučavamo novu temu, selimo se na stranu lokaciju ili usvajamo potpuno drugačiju perspektivu. Deveta Kuća vas podstiče da budete otvorenog uma i voljni da istražujete svet oko sebe. Ova Kuća odgovara energiji Strelca.

Deseta Kuća – Kuća Karijere i Statusa

Vaša karijera, društveni status i priznanje čine sredinu Desete Kuće. Ova kuća je povezana sa vašim profesionalnim usponima, kao i sa vašim odnosom prema društvenim normama i očekivanjima. Oni sa natalnim planetama u Desetoj Kući često su posvećeni svojim profesionalnim ciljevima i imaju ambicije za postizanje visokog društvenog statusa. Kada planete prelaze Desetu Kuću, često dolazi do promena u profesionalnom usmerenju, prepoznavanja ili povećanja društvenog uticaja. Ova Kuća vas podstiče da razmislite o tome kako se predstavljate svetu i kako izgrađujete svoju karijeru. Ova Kuća odgovara energiji Jarca.

Jedаnаesta Kućа – Kuća Prijаteljstvа i Društvenih Mrežа

Jedanaesta Kuća upravlja prijateljstvima, društvenim mrežama i grupama. Ovo je oblast gde se formiraju vaše najsnažnije prijateljske veze i gde se izgrađuje vaš društveni krug. Oni sa natalnim planetama u Jedanaestoj Kući često privlače raznovrsne grupe ljudi i imaju tendenciju da se aktivno uključe u društvene organizacije i zajednice. Kada planete prelaze kroz Jedanaestu Kuću, često dolazi do promena u društvenim krugovima i prijateljstvima, a takođe vas podstiče da se povežete sa ljudima koji dele vaše ciljeve i vrednosti. Ova Kuća vas podstiče da razmišljate o vašem društvenom uticaju i kako možete doprineti zajednici. Ova Kuća odgovara energiji Vodolije.

Dvanaesta Kuća – Kuća Tаjni i Izolacije

Dvanaesta Kuća se bavi tajnama, nesvesnim procesima i izolacijom. Ovo je oblast gde se suočavate sa svojim nesvesnim strahovima i gde se možda povlačite kako biste se regenerisali i pronašli dublje razumevanje sebe. Oni sa natalnim planetama u Dvanaestoj Kući često imaju dublje emocionalne izazove i intenzivne unutarnje procese. Kada planete prelaze kroz Dvanaestu Kuću, često dolazi do promena u nesvesnim procesima i emocionalnom osvešćivanju. Ova Kuća vas podstiče da istražite svoje nesvesne motive i traume, kako biste se oslobodili prošlih bremena i postali dublje svesni sebe. Ova Kuća odgovara energiji Riba.

Nadamo se da vam je ovo objašnjenje pomoglo da razumete značenje Kuća u astrologiji i kako se one koriste za tumačenje natalnih karata. Sada možete bolje razumeti kako se različite sfere vašeg života reflektuju u vašoj natalnoj karti i kako planete koje prolaze kroz ove kuće utiču na vaše iskustvo. Astrologija je duboko i kompleksno područje, pa vam preporučujem da istražujete dalje i proučavate svoju natalnu kartu da biste dobili još dublji uvid u sebe i svoj život. 

Srećno istraživanje!

Izvor: Redakcija, Moj astrolog TV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.